chlebek paleo

Chleb niskowęglowodanowy z cukinią i marchewką

Jesteś na diecie niskowęglowodanowej i brakuje Ci chleba? Ten przepis na chleb niskowęglowodanowy z cukinią i marchewką może Ci ułatwić życie 🙂 Od teraz możesz przygotowywać kanapki bez obaw o zdrowie i sylwetkę. Z małą ilością węglowodanów, bogaty w błonnik, bez zbóż, bez glutenu. Chleb jest prosty w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Idealna opcja jako przekąska do spakowania na wynos.

Chleb niskowęglowodanowy z cukinią i marchewką – składniki na 1 bochenek o masie 700 g:

• jaja kurze: 4 szt.
• smalec gęsi: 2 łyżeczki
• cukinia: 1/2 średniej szt. (180 g)
• marchew: 1 mała szt. (80 g)
• mąka kokosowa: 1 szklanka
• len mielony odtłuszczony: 1/3 szklanki
• pestki dyni: 2 łyżki
• słonecznik: 2 łyżki
• ocet: 1 łyżka
• soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki
• sól himalajska: 1/2 łyżeczki
chlebek-paleo-2-fitmed

Wykonanie:

1. Wymieszaj ze sobą składniki suche: mąkę kokosową, siemię lniane, sól, sodę oczyszczoną i pestki dyni.
 2. Marchew obierz ze skóry. Marchew i cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dokładnie odciśnij nadmiar wody. Dodaj odsączone warzywa do suchej masy.

3. Dodaj składniki płynne: jajka, smalec, ocet i dokładnie wymieszaj całość.
4. Piekarnik nastaw na 180 st. C, aby się rozgrzał.
5.  Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posyp słonecznikiem.
6. Piecz chlebek 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu pozostaw uchylony piekarnik do ostygnięcia.

1 kromka (35 g) zawiera:
Energia: 73 kcal
Białko: 4 g 
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 3g
Błonnik: 3,5 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *